Om deze vraag over computervirussen te kunnen beantwoorden, moeten we ons eerst afvragen welk welbepaald doel ze voor ogen hebben.

Enkele voorbeelden van wat het doel van een virus zou kunnen zijn:

  • Uw PC omvormen tot een mailserver die dan gebruikt wordt om spam te versturen
  • Uw PC de opdracht geven om op een bepaald tijdstip een bepaalde website aan te vallen. Als genoeg PC’s geinfecteerd zijn en dat allemaal tegelijk doen, spreken we van een DDoS-aanval.
  • Op uw PC alle toetsaanslagen bijhouden (iemand nog wachtwoorden nodig?) en dagelijks te uploaden op een server van de hacker in kwestie.
  • Uw PC te doen crashen van het moment dat hij opstart.

In al deze gevallen gaat het erom dat de hacker op uw computer iets kan doen zonder dat hij fysieke toegang heeft tot uw computer. Tot voor enkele jaren geleden waren de internetverbindingen niet zo bijster goed beveiligd. Tegenwoordig is dit een heel pak beter gesteld.

Een aanval van buitenaf is dus weinig waarschijnlijk

Het is een feit dat de meeste bedrijven een firewall hebben. Een firewall is een apparaat waar het netwerkverkeer als het ware door moet. Hierbij kan gespecialiseerde software dat verkeer inspecteren en het weigeren als de inhoud niet aan bepaalde regels voldoet. Deze firewalls zijn ondertussen zodanig slim geworden dat het haast onmogelijk is om hier van buitenaf op in te breken.

Hackers weten dit uiteraard ook

Daarom zoeken zij manieren om van binnen uw netwerk een weg naar buiten te graven in plaats van andersom. Netwerkverkeer van binnen naar buiten wordt vaak als OK aanschouwd, en daar maken hackers gebruik van.

U krijgt bijvoorbeeld een e-mail van “Microsoft” met de vraag om dringend een scan van uw PC te doen, want er is een nieuw agressief virus op de markt. Hiervoor heeft Microsoft-man een uiterst handig programmaatje meegestuurd in bijlage. U hoeft er alleen maar op te dubbelklikken en dan bent u ineens weer tip-top beschermd. Sympathiek, niet?

Dat programma geeft de gebruiker dan een melding dat Uw computer prima beveiligd is en installeerde ondertussen een geheim programma dat voor u nergens te zien is, en zichzelf opstart telkens als u uw PC opstart.

Met behulp van dat programma worden vanaf dat moment allerhande acties uitgevoerd waar u geen controle meer over heeft. Computervirussen zijn er echter niet altijd op uit om uw computer om zeep te helpen. Dit is een grote misvatting die leeft; dat een virus bedoeld is om u schade te berokkenen. Een hacker heeft veel meer aan een computer die wél werkt dan een computer die niet werkt…

Jamaar, ho. Houdt mijn anti-virus programma dat dan niet tegen als ik daarop klik?

Hopelijk wel. Het hangt er puur vanaf hoe vaak dat virus al gebruikt is. Als dat een heel recent virus is wat op een compleet andere manier werkt dan voorgaande virussen, dan kan het wel eventjes duren eer daar een anti-virus voor is gemaakt. Het up-to-date houden van uw virusscanner is dus bijgevolg van groot belang.

Waarom bestaan computervirussen?